****** nieuws *********
The Magnolians treedt op in Zuidwolde.
Gepubliceerd  zaterdag 1 april 2023

Terugblik.
The Magnolians traden zondagmiddag 11 september op in de tuin van Herberg De Aelderstroom, in Zweeloo. Een feeërieke ambiance: in de schaduw van de boomgaard, droog, warm, windstil zomer weer. Het betrof een openbaar optreden waar ook deelnemers aan een uitgezette cultuurwandeling even rust namen en konden genieten van een concert dat enerzijds sfeervol en relaxed was en dan weer geanimeerd oppeppend.
Het was het debuutoptreden van Jaap van der Veen bij de Magnolians op tenorsax en klarinet. Met zijn improvisaties brengt hij nieuwe dynamiek in het orkest.
--------------------------------------------------
zondagmiddag 21 mei voorjaars dans(!) concert, zalencentrum Den Kaat, Zuidwolde
--------------------------------------------------

Nieuws.
Voorjaarsconcert: zondagmiddag 21 mei zalencentrum Den Kaat, Hoofdstraat 97 in Zuidwolde.
De twee coronajaren niet meegeteld, gaan de Magnolians voor het zesde jaar op rij een concert geven. Voor de derde keer weer bij (het vernieuwde) Den Kaat. Rondom is er ruimschoot gratis parkeergelegenheid.
In 2022 traden we op in De Zuiderhof in Zuidwolde, het intieme, huiselijke eetcafé van Tosca. Vanwege de beperkte ruimte moesten we toen fans teleurstellen. Ook onder de bezoekers waren toen helaas ook teleurgestelde gezichten: er was geen gelegenheid om te dansen terwijl het orkest zich afficheert als “…Dance Orchestra….”.
Dat we nu voor zaal Den Kaat gekozen hebben is dus niet alleen omdat er meer plaats is maar ook vanwege de perfecte houten dansvloer. Het thema van het concert is:
“dansmuziek uit de twintiger en dertiger jaren”.
Aanmelding vooraf (info@magnolians.nl) is nog wel noodzakelijk om voldoende ruimte in de zaal vrij te kunnen houden voor de dansers.
Betalen kan later aan de zaal, €10 inclusief een consumptie.
Nieuw op het repertoire staan onder meer:
East St. Louis Toodle-O0 (Duke Ellington)
en de dansnummers
Rumba Negro (Bennie Moten), https://www.youtube.com/watch?v=lsraW4YmCTw
’t Ain’t What You Do (Jimmie Lunceford) https://www.youtube.com/watch?v=5LBGvxKu5L8
Let’s Dance (Benny Goodman) https://www.youtube.com/watch?v=8LiDviwuimM
Deze vier nummers worden trouwens gespeeld in de originele dertiger jaren arrangementen. De linkjes zijn gekozen ter inspiratie voor de dansers.

e tuin van Herberg De Aelderstroom, Kruisstraat 21 in Zweeloo, van 14 tot 16.30 uur. https://www.aelderstroom.nl/
Die zondag maakt deel uit van het “Cultuurpad-in-de-kijker-weekend” met een wandeling van ca 6 km in Aalden-Zweeloo. Een optreden van The Magnolians, als bewaker van cultureel  erfgoed van de jazz- en dansmuziek van het interbellum, past daar bij uitstek in. https://www.cultureelcoevorden.nl/agenda/cultuurweekend-10/
Voor diegenen voor wie er bij het concert in Zuidwolde, in april, geen plaats meer was, is dit dé gelegenheid om The Magolians na twee corona jaren weer te zien.
In Zuidwolde namen slagwerker Reint Kuijer en tenorsaxofoniste/pianiste Roel Bruins afscheid. Pieter-Bas Vroegindeweij heeft toen de stokken van Reint overgenomen en in Zweeloo zal het eerste optreden zijn met Jaap van der Veen op tenorsax en klarinet. Jaap is een zeer ervaren en veelzijdig rieten blazer die in andere formaties ook altsax speelt. Een routinier dus, ook als solist, die vaak een improvisatie voor zijn  rekening zal nemen.

Terugblik.
Het voorjaarsconcert op 3 april in Eetcafé De Zuiderhof in Zuidwolde was een groot succes. Met het in acht nemen van de individuele corona adviezen was het voor het eerst weer mogelijk een openbaar optreden te organiseren. Waarschijnlijk snakte men naar uitgaan, want de 80 beschikbare plaatsen waren ver van te voren uitverkocht! Een volle zaal met liefhebbers die er duidelijk zin in hadden én een orkest dat hunkerde naar een optreden voor publiek was een goede mix voor een geslaagde middag.
Er stonden nieuwe nummers op het repertoire waaronder vier eigen bewerkingen. Emile Boer vertolkte met zijn mooie “dertiger jaren stem” de zang weer met verve. Reint nam het laatste nummer voor de pauze nog even plaats achter het drumstel van Pieter-Bas en nam met “Wie Is Loesje” als slagwerker afscheid van The Magnolians.
Een enkele keer werd “sweet and hot jazz- and dancemusic” uit het interbellum uitgevoerd in arrangementen uit de vijftiger jaren.
Er waren complimenten over de bijzondere combinatie van bassousafoon en bassaxofoon. De menging van het geluid heeft een uitgesproken meerwaarde.
Kantekeningen die gemaakt werden was dat er behalve Loesje geen Nederlands repertoire op het programma stond en dat er geen ruimte was om te dansen…